X MEĐUNARODNI FORUM O ČISTIM ENERGETSKIM TEHNOLOGIJAMA – ENERGETSKA TRANZICIJA SRBIJE, Novi Sad 27/28 septembar 2016.

X MEĐUNARODNI FORUM O ČISTIM ENERGETSKIM TEHNOLOGIJAMA – ENERGETSKA TRANZICIJA SRBIJE, Novi Sad 27/28 septembar 2016.

Nacionalni naftni komitet Srbije – Svetskog naftnog saveta učestvovao je na jubilarnom 10. Međunarodnom forumu o čistim energetskim tehnologijama, održanom u Skupštini Vojvodine 27. i 28. septembra, na temu “Energetska tranzicija Srbije”.

Na ovom dvodnevnom skupu učestvovalo je više od četiri stotine gostiju iz zemlje i inostranstva, eksperata iz oblasti energetike kao i privrednika koji su u svom poslovanju primenili najsavremenija dostignuća iz oblasti obnovljive energije. Pored ostalih, Forumu su prisustvovali Ištvan Pastor predsednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine, NJ.E. Atila Pinter ambasador Mađarske u Republici Srbiji, NJ.E. Pal Šakgvari ambasador zadužen za energetsku bezbednost pri Ministarstvu spoljnih poslova i trgovine Mađarske, predstavnici institucija Vlade Republike Srbije, predstavnici Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, Agencije za energetiku, Pokrajinske Vlade i Skupštine AP Vojvodine, predstavnici EU i Energetske zajednice, diplomatskih misija u Republici Srbiji, kao i Univerziteta Beograd i Novi Sad, više evropskih univerziteta i grupe kompanija pod pokroviteljstvom Mađarske nacionalne trgovačke kuće, kao i liderskih kompanija iz oblasti energetike aktivnih u Jugoistočnoj Evropi.

Učesnici konferencije razmenili su svoja iskustva i znanja iz oblasti čistih tehnologija. Razgovaralo se o tome šta treba preduzeti u procesu energetske tranzicije i postignutim rezultatima u odnosu na postojeću strategijsku osnovu energetske politike i održivog razvoja Srbije, a sagledana su i iskustva zemalja regiona i Evropske unije. Drugog dana Foruma centralna tema su ostvareni poslovni projekti u zemlji i inostranstvu.

Nacionalni naftni komitet Srbije – Svetskog naftnog saveta dobitnik je jubilarne POVELJE povodom deseto-godišnjice rada i datog doprinosa u realizovanju najuspešnijih projekata u oblasti energetike i procesima unapređenja energetske bezbednosti u jugoistočnoj Evropi za 2016 godinu. Predsednik Nacionalnog naftnog komiteta Srbije – Svetskog naftnog saveta, Prof. dr Petar Škundrić primio je Povelju na svečanoj ceremoniji koju mu je uručio dr Tihomir Simić, Predsedavajući Foruma.

Članice: