Studijska poseta delegacije NNKS institucijama nadležnim za biogoriva u Češkoj Republici u okviru BIO4BLEND projekta

Studijska poseta delegacije NNKS institucijama nadležnim za biogoriva u Češkoj Republici u okviru BIO4BLEND projekta

Delegacija predstavnika Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, kompanije NIS i Tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija učestvovala je od 18. do 22. oktobra u studijskoj poseti Češkoj Republici, koja je realizovana u okviru međunarodnog projekta „BIO4BLEND: Uticaj legislative na tržište biogoriva Republike Srbije: Prevazilaženje problema i prenos najboljih praksi iz zemalja Evropske unije u ranoj fazi implementacije biogoriva na tržištu Srbije”.

Poseta je organizovana sa ciljem upoznavanja sa načinom organizacije proizvodnje i distribucije biogoriva na tržištu naftnih derivata Češke Republike, a u susret obavezi namešavanja biogoriva, koja će od 2022. godine postati obavezujuća za sve učesnike na tržištu naftnih derivata u Republici Srbiji.

Predstavnici delegacije su imali priliku da posetu započnu obilaskom skladišta državne kompanije Čepro koja se bavi transportom, skladištenjem i prodajom naftnih derivata u Češkoj Republici, gde su se upoznali sa načinom na koji je proces namešavanja biogoriva organizovan i usklađen sa standardima Evropske unije. Drugog dana posete učesnici delegacije su imali jedinstvenu mogućnost da steknu uvid u budućnost održivih goriva, učešćem na evropskoj konferenciji u organizaciji FuelsEurope – Vision 2050. O kvalitetu biokomponenti i merenju kvaliteta biogoriva detaljnije se razmatralo prilikom posete Univerzitetu za hemiju i tehnologiju i kompaniji „SGS“. Poseta je nastavljena nizom prezentacija u Ministarstvu industrije i trgovine, gde su predstavnici srpske delegacije imali priliku da od predstavnika državnih organa Češke Republike dobiju više informacija o legislativi u oblasti biogoriva, izradi i usvajanju Nacionalnog plana za energiju i klimu Češke, ali i da prisustvuju prezentaciji Uprave carina Ministarstva finansija Češke Republike.

Poseta je završena u sedištu kompanije Agrofert, prezentovanjem potencijala u proizvodnji biokomponenti, kao i načina obračuna ušteda u emisiji gasova sa efektom staklene bašte u procesu proizvodnje biokomponenti.

Postignuta je saglasnost predstavnika srpske delegacije sa češkim partnerima da je poseta ispunila očekivanja u pogledu upoznavanja sa svim aspektima procesa namešavanja i prodaje biogoriva, i da će se dobijeni uvidi koristiti u obavezi koja od 2022. godine predstoji na srpskom tržištu.

Realizacija projekta „BIO4BLEND: Uticaj legislative na tržište biogoriva Republike Srbije: Prevazilaženje problema i prenos najboljih praksi iz zemalja Evropske unije u ranoj fazi implementacije biogoriva na tržištu Srbije” biće završena krajem novembra, kada je planirano predstavljanje finalnih zaključaka na radionici u Beogradu.