Razmena iskustava i preporuke iz češke prakse kao priprema za proces namešavanja biogoriva u Srbiji

U organizaciji Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, 25. novembra u Privrednoj komori Srbije održana je finalna ekspertska radionica kojom se privodi kraju realizacija projekta „BIO4BLEND – Uticaj legislative u oblasti biogoriva na tržište Srbije: Prevazilaženje problema i prenos najboljih praksi iz zemalja Evropske unije u ranoj fazi implementacije biogoriva na tržištu Srbije“.

Zadovoljstvo da otvori finalnu radionicu u svom uvodnom obraćanju iskazao je ambasador Češke Republike u Srbiji, Nj.E. Tomaš Kuhta, istakavši tom prilikom tradicionalno dobre ekonomske odnose između Češke Republike i Republike Srbije i značaj Češke pomoći u osnaživanju privrednog ambijenta Srbije i podršci procesu integracije Srbije u Evropsku uniju. Ambasador Kuhta je naveo da je BIO4BLEND projekat nastavak uspešne, višegodišnje saradnje između Univerziteta za hemiju i tehnologiju iz Praga i Nacionalnog naftnog komiteta Srbije i izrazio svoje uverenje da će, imajući u vidu značajno iskustvo koje je Češka Republika stekla od uvođenja biogoriva na svoje tržište do aktuelnog procesa usklađivanja češkog zakonodavstva sa odredbama RED III direktive, razmena znanja i prenos iskustava Češke Republike na ovom projektu biti od velike koristi svim učesnicima BIO4BLEND projekta.

_STR0509

U svom obraćanju, Senka Walid, generalni sekretar Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, upoznala je sve prisutne sa nedavno usvojenom Odlukom Vlade Republike Srbije koja utvrđuje obavezni udeo biogoriva na tržištu Republike Srbije, koji će biti obavezujući za sve učesnike na tržištu od 1. jula 2022. godine i ponovila svoju uverenost da će rezultati BIO4BLEND projekta biti od velike koristi tokom pripreme svih aktera na tržištu naftnih derivata u Srbiji za proces namešavanja i plasman biogoriva na tržište Srbije.

Projektni direktor BIO4BLEND projekta Milan Pospišil, prorektor Univerziteta za hemiju i tehnologiju iz Praga, ukazao je da kao i prethodni projekti saradnje i BIO4BLEND projekat ima veliku korist kako za Republiku Srbiju, tako i za Češku Republiku jer su kroz njega i sami došli do nekih novih saznanja u oblasti biogoriva. Istakao je i da će model potrošnje energije u transportu do 2030. godine, koji je inicijalno pripremljen za potrebe češkog tržišta i u okviru ovog projekta prilagođen za potrebe lokalnog srpskog tržišta i kao takav prezentovan, biti koristan alat za srpsku stranu.

_STR0517

Radionica je i ovaj put okupila širi krug stejkholdera, od članica Nacionalnog naftnog komiteta Srbije, do predstavnika nadležnih ministarstava, državnih institucija i različitih naftnih i energetskih kompanija, koji su imali priliku da se upoznaju sa benefitima projekta. Posebno interesovanje privukla je prezentacija praktičnih preporuka koja je učesnicima radionice dala odgovore na neke od najčešćih dilema koje privrednici imaju vezano za proizvodnju i plasmanu biogoriva.

Projekat BIO4BLEND pripremljen je u saradnji sa Univerzitetom za hemiju i tehnologiju iz Praga i sufinansiran je sredstvima iz fonda Češke razvojne pomoći.

Realizacija BIO4BLEND projekta otpočela je u septembru 2021. godine prvom radionicom koja je održana u Beogradu, a nastavljena kroz realizaciju studijske posete delegacije NNKS Pragu u oktobru i održavanje finalne radionice u Beogradu u novembru. Planirano je da zvaničan završetak projekta bude krajem januara 2022. godine, izradom finalnog izveštaja.

SHARE