Пројекат FUELPAGE: Завршна радионица на тему унапређења мониторинга квалитета деривата нафте у Србији

У склопу сарадње Националног нафтног комитета Србије са државним органима на пољу уређења тржишта нафтних деривата у Србији, у оквиру међународног пројекта „FUELPAGE“  20. септембра у Амбасади Чешке Републике у Србији одржана је завршна радионица посвећена централној теми пројекта –  мониторингу квалитета деривата нафте.

Завршна тренинг радионица, припремљена од стране Универзитета за хемију и технологију Праг и Чешке асоцијације нафтне индустрије и трговине, привукла је велику пажњу представника партнера у Србији – тржишних инспектора Министарства трговине, туризма и телекомуникација РС, Министарства рударства и енергетике РС, представника чланица Националног нафтног комитета Србије и Машинског факултета Универзитета у Београду.

Радионица је отворена уз уводна обраћања амбасадора Чешке Републике у Србији Иване Хлавсове, председника Националног нафтног комитета Србије Петра Шкундрића,  помоћника министра за трговину, туризам и телекомуникације Републике Србије и главног тржишног инспектора Лидије Стојановић, проректора за развој прашког Универзитета за хемију и технологију Милана Поспишила, шефа Одсека за правне и економске послове у области нафте, деривата нафте и природног гаса Министарства рударства и енергетике Снежане Ристић и генералног секретара Националног нафтног комитета Горана Радосављевића.

tamara-foto-74

Централни део радионице била је дискусија око питања од највећег интереса за пројектне партнере у Србији, кроз обухватање различитих тема у оквиру целокупног ланца мониторинга квалитета нафтних деривата и идентификацију карика система у којима је потребно постићи даље унапређење. Радионица је била прилика за дискусију и професионално повезивање стручњака у области квалитета мониторинга квалитета деривата нафте.

Чешки партнери изложили су детаљну процедуру поступања Тржишне инспекције Чешке Републике у процесу мониторинга нафтних деривата и пружили одговоре на питања од највећег интереса за пројектне партнере дефинисане током пројекта. Питања су се поред осталог односила на детаљан приказ инспекцијске процедуре, процедуре узорковања, лимита толеранције и  категоризације одступања параметара квалитета. Основа за дискусију по наведеним питањима била је пракса у овој области у Чешкој Републици и Белгији.

Презентације са догађаја се могу преузети овде:

Резултати консултација између пројектних партнера током трајања пројекта биће основ за заједничко формулисање Завршне пројектне студије са предлогом препорука и мера за јачање и побољшање оквира за мониторинг квалитета нафтних деривата у Србији.

* * *

Пројекат „FUELPAGE“  усмерен је на пренос искустава и добре праксе из Европске уније и Чешке Републике у циљу унапређења ефикасности мониторинга квалитета нафтних деривата у Србији, а за његово суфинансирање додељена су бесповратна средства Централноевропске иницијативе кроз Програм размене знања и искустава (CEI KEP Italy) Централноевропске иницијативе, као једног од инструмената за размену искустава у циљу равномерног економског и друштвеног напретка и подизања капацитета чланица ове регионалне организације која окупља 18 држава централне, источне и југоисточне Европе.

SHARE