Kvartalni bilten NNKS: Petrohemija – pravac energetske strategije naftne industrije 

BROJ 41; oktobar, 2021

Ovaj 41. broj Kvartalnog biltena NNKS prati kretanja u jednom od trenutno najatraktivnijih sektora naftne privrede, petrohemiji, koji veliki broj aktera i većina analitičara na ovom tržištu smatra pravcem energetske strategije naftne industrije.

Sticajem okolnosti, dok je Bilten bio u izradi, stigla je informacija iz Ministarstva privrede Vlade Srbije da je kompanija NIS dostavila prijavu za učešće u postupku privatizacije HIP Petrohemije.

Budućnost integracije rafinerijskih i petrohemijskih procesa, EU zeleni dogovor i odgovor na preko 50 godina staro pitanje: Kako zajedno Rafinerija Pančevo i HIP Petrohemija su neka od pitanja na koje odgovaraju ministarka za rudarstvo i energiju i nova predsednice skupštine NNKS, prof. dr Zorana Mihajlović i generalni direktor HIP Petrohemije Velimir Unković.

Kada je u pitanju svetska scena, gde hemijska i petrohemijska industrija obezbeđuje 1.710.000 radnih mesta, u ovom broju objavljujemo i intervju sa Raquel Canton Jara, članicom španskog WPC komiteta, koja će učestvovati na predstojećem 23. Svetskom naftnom kongresu u Hjustonu na Forumu o integraciji rafinerija i petrohemijskih kompanija.

Sa druge strane, Najveće svetske državne naftne kompanije odbacile su pozive na brzi zaokret u potrošniji nafte i gasa, upozoravajući da bi male investicije u proizvodnji nafte i gasa ugrozile globalnu ekonomiju.

O toj temi donosimo i tekst stručnog saradnika Biltena: Rafinerije nafte – budući naftno-petrohemijski kompleksi, dok u rubrici Naše članice prenosimo najznačajnije aktivnosti kompanija NIS, Srbijagas i Lukoil Srbija u proteklom kvartalu.

Bilten NNKS-WPC možete pročitati na OVOM LINKU.

SHARE