Трибина Комитета младих ННКС

НОВИ САД, 15. јула 2014. – Комитет младих Националног нафтног комитета Србије организовао је у уторак, 15. јула Трибину посвећену упознавању младих из нафтне индустрије са Дунавском стратегијом, резултатима 21. Светског нафтног конгреса одржаног у Москви, као и циљевима WPC Tomorrow’s Leaders Symposium-а.
Уводничари на Трибини, одржаној у просторијама  Универзитета у Новом Саду (УНС) били су Мирослав Весковић, ректор УНС, Слободан Соколовић, генерални секретар ННКС и Драган Говедарица, председник Комитета младих ННКС.
Соколовић, је истакао да је московски нафтни самит био посвећен тражењу одговора на питање сигурности снабдевања енергијом све већег броја становништва на Земљи.
Највећа пажња је била посвећена  истраживању нових налазишта нафте  у све неповољнијим условима ( Артик, ултра дубока мора, слабопорозна лежишта итд), новим технологијама у области   производње и прераде нафте, али и корацима који би требало да допринесу даљем развоју те привредне гране.
Учесници „нафтне олимпијаде“ су указали и на значај потребе сталног образовања кадрова у овом сектору  и упозорили да ће веома брзо у свету недостајати стручњаци у области истраживања нафте и гаса, што је шанса за младе, рекао је Соколовић.
Драган Говедарица је рекао да ће се о овим темама  и припреми младих кадрова да квалитетно замене старије колеге, разговарати и на симпозијуму младих који ће крајем августа бити одржан у Лондону. Како је рекао председник Комитета младих ННКС-а, наша земља ће имати три представника, и то младе људе запослене на руководећим местима у „Нафтној индустрији Србије”.
О значају образовања, као и сарадње привреде и високошколских установа говорио је ректор Универзитета у Новом Саду Мирослав Весковић. По његовим речима, сарадња научноистраживачких институција и привреде, као што су „Нафтна индустрије Србије” и Новосадски универзитет, изузетно је квалитетна и даје одличне резултате. Говорећи о Дунавској стратегији, која повезује 14 држава, више од 115 милиона становника и око три милиона студената, као шанси за младе стручњаке, Весковић је рекао да они знањем и радом могу допринети развоју целог друштва.Презентације са скупа овде:

SHARE